Slovenija od EU ove godine dobija 6,9 milijuna eura manje

Bez autora
Apr 18 2010

Proračun Europske unije je, prema podacima Europske komisije, prošle godine u Sloveniji zabilježio višak u vrijednosti 2,25 milijarde eura. Zbog viška će članice unije ove godine uplatiti u proračun srazmjerno manje sredstava, tako da će iz EU u Sloveniju stići 6,9 milijuna eura manje nego prošle godine. Prošlogodišnji je višak u dijelu ukupne vrijednosti proračuna za 0,4 posto veći nego 2008. godine, što je prema navodima komisije posljedica nestabilnih tečaja preostalih valuta u uniji s obzirom na euro. Proračunski viškovi su se od početka desetljeća drastično smanjili. Prošlogodišnji je višaku usporedbi sa 2001. godinom niži za 90 posto. Prema mišljenju europskog povjerenika za proračun i financijsko upravljanje, Janusza Lewandowskog, nizak proslogodišnji višak je dokaz da se sredstva unije učinkovito iskorištavaju. Uplate u zajedničku europsku blagajnu, ove će godine biti znatno manje.

Slovenija od EU ove godine dobija 6,9 milijuna eura manjeProračun Europske unije je, prema podacima Europske komisije, prošle godine u Sloveniji zabilježio višak u vrijednosti 2,25 milijarde eura.

Zbog viška će članice unije ove godine uplatiti u proračun srazmjerno manje sredstava, tako da će iz EU u Sloveniju stići 6,9 milijuna eura manje nego prošle godine.

Prošlogodišnji je višak u dijelu ukupne vrijednosti proračuna za 0,4 posto veći nego 2008. godine, što je prema navodima komisije posljedica nestabilnih tečaja preostalih valuta u uniji s obzirom na euro. Proračunski viškovi su se od početka desetljeća drastično smanjili. Prošlogodišnji je višaku usporedbi sa 2001. godinom niži za 90 posto. Prema mišljenju europskog povjerenika za proračun i financijsko upravljanje, Janusza Lewandowskog, nizak proslogodišnji višak je dokaz da se sredstva unije učinkovito iskorištavaju. Uplate u zajedničku europsku blagajnu, ove će godine biti znatno manje.

Njemačka će ove godine u proračun uplatiti 459 milijuna eura manje, Francuska 372 milijuna, Velika Britanija 306, Italija 288, te Španjolska 196 milijuna eura manje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik